Bergsklättring – ingen hit på skånska

Förra helgen spenderades med några andra utbytesstudenter kring och i sjön Traunsee, ca 40 minuter öster om Wels där jag bor. Resan arrangerades av läraren som höll i nybörjarkursen i tyska och det verkade som han inte var någon nybörjare på bergsvandring för han hade både koll på rutter och skuttade obehindrat som en bergsget längs de smala stigarna i berget. Vi tog oss till en utsiktsplats som låg ungefär en timme upp på bergssidan, med en stigning på ca 200 meter. Jag tog lite foton, men det var tyvärr svårt att få några bilder som gav en rättvis bild av utsikten.

Efter besöket i berget gick vi ner och badade i sjön. Vattnet var kyligt men inte outhärdligt även om det bara var jag och en kanadensare som tyckte det. Det var ingen sandstrand utan bara grovt grus och det var allt annat än skönt att ta sig i och ur vattnet. Däremot var det oväntat klart i vattnet och ganska mycket fiskar, det grämer mig att jag inte hade ett cyklop eller simglasögon med mig. Det var verkligen inte långgrunt och även om jag visste att Traunsee var djup, så visste jag inte att den var den djupaste i Österrike med dryga 190 meter. Med pölar som denna är det inte konstigt att världsmästaren i fridykning är från Österrike.

I förrgår var som bekant Sveriges nationaldag och inte helt oväntat ansågs inte det vara fog nog för en ledig dag här i Österrike. Mitt firande bestod i att ta på mig en tröja med tre kronor på och lyssnade till några nationalromantiska manskörsarr (bl.a. Sveriges flagga och Sverige). När nationaldagen kom på tal så var det någon som frågade vad det egentligen är vi firar. Lite osäkert klämde jag fram att det nog var då Gustav Vasa blev kung på 1500-talet, men att jag inte var helt säker. Efter att ha tänkt efter en stund så insåg jag att den här frågan brukar jag ställas inför varje år. Idag på väg till apoteket lyssnade jag till en podsändning från P1s program OBS där någon förståsigpåare funderade lite över vår nationaldag och att vi kanske borde fira allemansrätten den här dagen. Programmet rekommenderas starkt.

Nu ska jag kombinera vård av huvudvärk med kvantmekanikplugg inför fredagens tenta. Får se om det går :S

//Valross – på djupt vatten.

————————————————————–

The previous weekend was spent with some other exchange students around and in lake Traunsee – about 40 minutes east of Wels. The trip was arranged by the teacher of the German beginners course and I got the impression that he was quite the mountaineer. He skipped and jumped up the narrow paths without any noticeable effort. We walked up to a spot with a great view, a trip that took about one hour and an inclination of about 200 meters. I took some photos, but it was hard to get pictures that gave the scenery the credit it deserved.

After the trip to the mountain we went down and swam in the lake. It was chilly but not unbearably cold, so said at least I and the Canadian girl. Suppose we have other references of warm. :) There was no sand on the beach, only rough grabble and it was not a pleasant journey in and out of the water. The water was however surprisingly clear and there were plenty of fishes to be seen and some of them I recognized from Sweden. I was a bit sad that I didn’t bring a mask or goggles. In the water, the bottom made a steep decline and even if I knew that Traunsee was deep, it wasn’t until I got home that I realized that it was the deepest lake in Austria with more than 190 meters. With ponds like this it is no surprise that the world champion in freediving is from Austria.

The day before yesterday was the national day of Sweden and as suspected this wasn’t reason enough for Austria to have a work free day. :) My celebration consisted of wearing a sweater with three crowns and listening to a few national romantic songs (e.g. Sveriges flagga and Sverige). When later the someone asked me what actually happened on this day and why we celebrate on the 6th of June, I realized that I was a bit vague on the details, but I remembered something like that king Gustav Vasa was pronounced king back in the 16th century. After a few moments of recollection, I also realized that I ask myself this question almost every year. Today on my way to the pharmacy I was listening to a podcast from the Swedish public service radio. There was an essay by a Swedish poet where he discussed what we celebrate on the Swedish national day, ending with that we perhaps instead should celebrate the Swedish freedom to roam. The more I think about it, the more I like the idea that we should celebrate this on the same day, I think this is a great symbol for what is good in Sweden and the Swedish society.

Now I will combine treatment of a headache with studies in quantum mechanics for the exam on Friday. I hope it is possible to do both!

//Valross – cruising on deep water.

This entry was posted in English, facebook, svenska. Bookmark the permalink.

Comments are closed.