Midsommarfirande: uppdatering


Här kommer en rykande färsk uppdatering från äkta midsommarfirande i Wels! Kvällen började med att jag gick ner till uteplatsen och i andakt mekade ihop en midsommarstång. Hemmavid brukar det vara en lite större konstruktion vilket gör att det är enklare att hålla, och dessutom brukar vi använda ståltråd och inte björntråd. Resultatet blev acceptabelt, men det var minst sagt klurigt att hålla stång, lövruskor och tråd samtidigt.

Sen var det dags att knåpa ihop maten. Till denna midsommarmåltid serverades läskig sill, rökt makrill, kokt potatis, gräddfil och gräslök, knäckebröd med smör och ost samt mammas mikroomelett med stuvade kantareller. En granne fixade chokladkex och aprikoser till efterrätt. En gäst var alergisk mot svamp, en gillade inte potatis, en tyckte inte om fisk och jag har lite svårt för aprikoser – men all maten tog i alla fall slut :)

Efter maten samlades vi för två timmar med svensk barnunderhållning i form av filmatiseringen av Ronja Rövardotter. Troligen var jag den av oss som mest uppskattade filmen, men konstigt vore väl annat med sån underbar musik! (RIP Björn Isfält.) När filmen var slut gick alla till sina rum för att sova, men jag ändrade mig och gav mig ut på äventyr. Jag gav mig tusan på att jag skulle klättra över sju gärdsgårdar och plocka sju blommor, och även om det blev sju staket och att blommorna inte kom från sju olika ängar så är jag ändå ganska nöjd med resultatet. Jag vet inte vem jag kommer drömma om, men det blev en klöverblomma (kanske är hon rik?), en tusensköna (förhoppningsvis fager), smörblomster (lagar god mat?), kamomill (tar hand om mig om jag blir vissen?), tistel (lite farlig?) och en blomma jag inte vet vad det är (lite spännande?).

Nu ska vi se vad för magi dessa blommor besitter, jag hoppas jag klarar av att sova en natt med en tistel under kudden :D

//Valross – så svensk han bara orkar

—————————————————————-

Here is a hot update on some authentic Swedish midsummer celebration in Wels! The evening started with me going downstairs to the yard and peacefully putting together a maypole. Back home it is usually a bigger contraption which makes it easer to maneuver and we usually use steel wire instead of sewing thread. The result was OK, but it was definitely difficult to hold the pole, thread and leaves at the same time.

Then it was time to make food. This midsummer feast offered bad pickled herring, smoked mackerel, boiled potatoes, sourcream and spring onion, crisp bread with butter and chese and my mother’s microwave oven omelet with chanterelle stew. My kind neighbour brought chocolate cookies and apricots for desert. However – one guest was alergic to mushrooms, one didn’t like potatoes, one didn’t like fish and I myself have some difficulties with apricots – but all the food was gone in the end :)

After the food we gathered for two hours of Swedish childrens entertainment: the movie based on Astrid Lindgren’s book Ronia the Robber’s Daughter. It is likely that I was appreciating the movie more than everyone else, but how could one not appreciate this movie with a soundtrack like that! (RIP Björn Isfält.) When the movie ended everyone went back to their rooms to sleep, but I changed my mind and went out for adventure. I was determined to climb seven fences and pick seven flowers, and even if the flowers not came from seven different meadows I am fairly happy about the result. I am not sure who I will dream about, but perhaps it is determined on the flowers I picked?

Now I am going to see what kind of magic these flowers possess, I hope that I will be able to sleep with them under my pillow :)

//Valross – as authentic Swedish as he can muster

This entry was posted in English, facebook, svenska. Bookmark the permalink.

Comments are closed.